Integrale boven- en ondergrondse reconstructie van Schrijverswijk na 50 jaar meer dan welkom
Van der Werff Infra voert in opdracht van gemeente Alphen aan den Rijn vanaf november 2022 tot en met december 2023 als hoofdaannemer een volledige reconstructie uit in de Schrijverswijk in Hazerswoude-Rijndijk. De Schrijverswijk, bestaande uit Potgieterlaan, Guido Gezellestraat, Tollensplantsoen, Albert Verweijstraat, Goeverneurplantsoen, Bosboom Toussaintstraat, Jacques Perkplantsoen, Herman Heyermansstraat, Ten Katestraat en de Busken Huetstraat is sinds de aanleg begin jaren ‘70 namelijk onveranderd. De openbare ruimte was hoognodig toe aan zowel een volledige boven- als ondergrondse herstructurering. De reconstructie is als aanbesteding middels een Nationale Openbare Procedure op basis van laagste prijs gewonnen.
Clik here to view.

De Opdracht
De openbare ruimte van de Schrijverswijk in Hazerswoude-Rijndijk moet na de reconstructie weer een aangename woonomgeving zijn. Zo is er na de herstructurering van de openbare ruimte een betere leef-, parkeer- en groenruimte gerealiseerd. De oude staat voldeed namelijk zowel technisch als functioneel simpelweg niet meer aan de huidige maatstaven. Naast de bovengrondse voorzieningen, waaronder de realisatie van 5.150 vierkante meter groenvoorziening, worden ook de ondergrondse voorzieningen gereconstrueerd. Zo is na de reconstructie 2.250 meter gemengd rioolstelsel vervangen door een gescheiden rioolstelsel van 3.675 meter. Een gescheiden rioolstelsel draagt bij aan de klimaatadaptatie van de Schrijverswijk en ontlast rioolwaterzuiveringen. Overvloedig hemelwater wordt namelijk geloosd op wateren in de buurt of sijpelt weg in de grond.
De Werkzaamheden
De volledige reconstructie van het projectgebied vraagt om een integrale aanpak. Binnen de reconstructie wordt naast de vervanging van het riool ook het straatwerk opgehoogd en 21.200 vierkante meter bestaande verharding vervangen. Ter uitbreiding van de groenvoorziening worden onder andere 41 bomen gekapt om er vervolgens 51 aan te planten. Daarnaast worden voorzieningen zoals ondergrondse containers en de bescherming ten behoeve van kabels en leidingen vervangen en uitgebreid. De reconstructie bestaat uit 22 fases van ongeveer 3 weken.
Beperkte ruimte vraagt om uitgebreid BLVC-Plan
Tijdens langdurige werkzaamheden en reconstructies van woon- en leefgebieden is goed omgevingsmanagement van groot belang. Ook voor de reconstructie van de Schrijverswijk is een feilloos omgevingsmanagement bepalend voor de ervaring van overlast. Er is in het projectgebied namelijk sprake van beperkte ruimte en hoge parkeerdruk. In samenwerking met gemeente Alphen aan den Rijn is daarom een allesomvattend Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie-plan (BLVC-plan) opgesteld. Tevens staat Manfred Vos, Omgevingsmanager bij dit project, bewoners ook buiten het BLVC-plan te woord over knelpunten, zoals vertragingen die ontstaan door externe bedrijven.
Bereikbaarheid
Binnen het projectgebied is er vooral sprake van bestemmingsverkeer. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken omtrent de bereikbaarheid van de straten is de reconstructie opgedeeld in meerdere fases. Deze fasering maakt het voor bewoners, bezoekers en hulpdiensten mogelijk om ten alle tijden zo dicht als mogelijk bij de bestemming te arriveren. Om dit te bewerkstelligen worden met behulp van bebordingen tijdelijke omleidingen gerealiseerd en krijgen woningen, opritten en achterpaden rijplaten en loopschotten. Ook blijven elektrische laadpalen zo veel als mogelijk bereikbaar en worden er, indien nodig, tijdelijke vuilcontainers aangeboden. Gedurende de reconstructie is zwaar vrachtverkeer niet welkom in de Schrijverswijk en blijft, mede door het realiseren van tijdelijke parkeerplaatsen, het parkeeraanbod nagenoeg onveranderd.
Omgevingsmanager Manfred Vos over de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden: “Vanwege de beperkte ruimte en de parkeerdruk was het behoud van hoge bereikbaarheid en toegankelijkheid een uitdaging. Toch wisten we in het midden van de wijk met betonplaten een parkeerplaats voor zo’n 35 voertuigen te realiseren. Precies voldoende, aangezien er per fase zo’n 20 huishoudens geen parkeerplaats voor de deur of in de straat hebben.”
Leefbaarheid
Naast een verslechterde bereikbaarheid en hoge parkeerdruk waren voorheen trillingen en geluidsoverlast een noodzakelijke bijkomstigheid van reconstructies. Van der Werff Infra voert echter aan de hand van geluidsarme uitvoeringstechnieken en geluids- en trillingsarm bouwmaterieel haar werkzaamheden uit. Dit betekent dat de omgeving relatief minder last heeft van de activiteiten. Daarnaast houdt Van der Werff Infra, ook in de Schrijverswijk, zowel het werkterrein als de op- en afritten schoon en worden terreinen voldoende afgeschermd.
Om de leefbaarheid van de Schrijverswijk te behouden, realiseert Van der Werff Infra onder andere een bouwdepot buiten de wijk waar grond, machines en materialen volgens het Just-in-Time-principe tijdelijk worden opgeslagen.
Veiligheid & Gezondheid
De veiligheid van de gebruikers van de openbare ruimte wordt onder andere gewaarborgd door het duidelijk herkenbaar maken van tijdelijk nieuwe routes middels bebordingen en afbakeningen. Daarnaast is het bouwverkeer in de Schrijverswijk ten alle tijden ondergeschikt en worden rioolsleuven en openliggende terrein goed afgedekt. Stofvorming wordt beperkt door onder andere nat zagen en het nathouden van puin- en zandbanen. Vanzelfsprekend voldoen alle werknemers en onderaannemers aan de geldende hoge eisen omtrent de veiligheid en worden ook zij beschermd tegen overlast.
Communicatie
De bewoners van de Schrijverswijk zijn tijdens de herstructurering op de hoogte van het doel, de duur en de inhoud van de werkzaamheden in hun straat en weten welke maatregelen zijn getroffen om de overlast te minimaliseren. Zo worden zij regelmatig per brief, e-mail of telefonisch op de hoogte gehouden. Ook zijn er (digitale) informatieavonden, maandelijkse nieuwsbrieven en is er wekelijks een mogelijkheid om de directiekeet te bezoeken tijdens de inloopspreekuren. Op de projectwebsite en via de bouwapp is alle informatie gebundeld en overzichtelijk gemaakt.
Groenparticipatie
Net als bij de reconstructie van de Afrikalaan in Alphen aan den Rijn [link projectpagina] stimuleert gemeente Alphen aan den Rijn middels Operatie Steenbreek ook de vergroening van de Schrijverswijk. Zo ondersteunen zij de bewoners bij de vergroening van hun gevel- en voortuinen door middel van subsidies, tips, materialen en grond, maar ook bij de realisatie van groene daken en de opvang van regenwater.
Naast deze ondersteuning enthousiasmeert de gemeente de bewoners van de Schrijverswijk om nabijgelegen plantvakken zelf in te richten en te onderhouden. Bewoners hebben zelfs inspraak binnen het beplantingsplan.
Social Return on Investment
Net als in voorgaande projecten betrekt Van der Werff Infra ook binnen de reconstructie van de Schrijverswijk personeel met een achterstand op de arbeidsmarkt. Door te investeren in deze krachten ontwikkelen zij hun expertise en doen zij ervaring op die zij vervolgens kunnen gebruiken in hun zoektocht naar een vaste baan in onze sector.
Belangrijke kenmerken
- Openbare laagste prijs aanbesteding
- Verwijderen en aanbrengen verharding
- Verwijderen en aanbrengen riolering
- Verwijderen en aanbrengen weg
- Verwijderen en aanbrengen voetpad
- Verwijderen en aanbrengen parkeerterrein
- Ophogen tot oorspronkelijke aanleghoogte
- Aanpassingen en uitbreiding ondergrondse containers
- Aanplanten bomen
- Aanplanten groenvoorziening
- Aanbrengen beschermende voorzieningen kabels en leidingen
- Groenparticipatie middels Operatie Steenbreek en inspraak Beplantingsplan
- Omgevingsmanagement (BLVC-plan)
- Social Return on Investment